Poznáme víťazov súťaže Fasáda roka 2012

Zdroj: Anna Salvová /Stavebníctvo a bývanie
Zverejnené: 21.6.2013
Počas slávnostného galavečera v priestoroch Refinery Gallery, v ktorej si hostia mohli užiť nevšednú "cestu" na palube lietadla s prehľadom najlepších domácich aj svetových architektonických diel, vyhlásili víťazov súťaže Baumit Fasáda roka 2012.



Do siedmeho ročníka súťaže bolo prihlásených spolu 144 objektov, ktoré splnili podmienky. Odborná porota v zložení doc. Ing. arch. Andrea Bacová PhD., prof. akad. arch. Ing. arch. Ján Bahna, Ing. arch. Ľubomír Závodný, PhDr. Ľudovít Petránsky a Ing. Ľuboš Fussek nominovala spolu 24 stavieb. Z tohto počtu bolo v kategóriách Novostavba Rekonštruovaná, obnovená a adaptovaná budova, Sanovaná historická budova a Rodinný dom nominovaných päť stavieb, v kategórii Zateplený panelový dom sa do užšieho nominačného výberu dostali štyri stavby. Odborná porota po citlivom zvážení udelila päť hlavných cien a až desať čestných uznaní.
 
Kategória Novostavba
 
Hlavná cena
Južné mesto zóna C1, Bytové domy
Žltá ulica, Petržalka, Bratislava
Prihlasovateľ: COMPASS, s. r. o., Bratislava
Autori: Ing. arch. Juraj Benetin, Ing. Peter Cibulka, Ing. arch. Miroslav Čatloš, Ing. arch. Juraj Česelský, Ing. arch. Ján Droždiak, Ing. arch. Miroslava Gašparová, Ing. arch. Matej Grébert
Realizátori: Chemkostav Michalovce, a. s., Alfa Devín s. r. o., Bratislava



Hodnotenie poroty slovami Ing. arch. Ľubomíra Závodného:
 Novostavba Južné mesto v Petržalke je riešená prehľadným urbanistickým konceptom a poskytuje 192 jedno- až päťizbových bytov v nízkopodlažných obytných domoch. Bytové domy s názvom Slnečnice ponúkajú komfort bývania v nízkoenergetických stavbách v prostredí, ktoré je plné pohody a poskytuje všetkým maximálny komfort bývania, relaxu a pokojného domova. Architektonické riešenie a celková koncepcia projektu je veľmi prehľadná a jasná. Výrazné je horizontálne členenie trojpodlažnej časti bytov s veľkými lodžiami s tieniacimi prvkami, položenej na podnoži bytov s predzáhradkami, doplnenej nenápadnými nadstavbami. Architektonický výraz objektov je zámerne abstrahovaný a jednoduchý a vytvára tak pocit jednoznačnosti a príjemnosti.
Viac na: www.stavebnictvoabyvanie.sk